Zend een kind naar school

De twee decennia van oorlog in Somalie hebben een grote populatie van wezen gecreerd die geen volwassen familieleden hebben die de wezen kunnen voorzien van bescherming gedurende hun jeugd. Deze kinderen hebben liefde, eten, educatie,gezondheidszorg, onderdak en kleding nodig. De kinderen kijk dan ook op naar volwassenen die te horen te zorgen voor ondersteuning en hulp. Als de kinderen genegeerd en achtergelaten worden in deze kwetsbare situatie, zullen ze in de toekomst opgroeien als een last voor de maatschappij.

Om het lijden van de weeskinderen wat te verlichten, heeft HIRDA in samenwerking met Oxfam Novib toegang tot school mogelijk gemaakt voor 180 wezen en kinderen uit arme families, doormiddel van educatieve materialen en het sponsoren van hun schoolgeld. Bijdrage van andere internationale organisaties, Diaspora en individuelen zijn gebruikt om nog een eens 24 kinderen naar school te sturen. Alleen al 35 USD (27 euro) is genoeg om een kind naar school te helpen. Van deze hoeveelheid, wordt 5 a 10 dollars (afhankelijk van de klas en de school) uitgegeven aan schoolgeld en schoolmaterialen; het resterende bedrag gaat naar het inkomen van de familie van het kind. Dankzij de vele sponsoren zullen  deze kinderen een nieuwe kans krijgen om een toekomst voor hun familie en zichzelf.

Wordt een donateur en help deze kinderen om opgeleid te raken. Voor tien 10 euro per maand kunnen maar liefst drie kansarme kinderen de kans krijgen om naar school te gaan. Klik op een regio aan de rechterkant van deze pagina en doe een donatie!

Locatie: Kismayo, Abudwak en Bardera

Doel: Toename van toegang tot school voor de meest kwetsbare kinderen en investeren in hun toekomst.

Resultaat: Gedurende 10 jaar zijn er al 1400 kidneren gesponserd

Partners: Oxfam Novib, ARAHA

 

Opgeleide jongeren zijn een fundamenteel aspect van ontwikkeling

Als een gevolg van de voortdurende burgeroorlog in Somalie zijn er veel wezen. Deze wezen hebben voedsel, onderdak, kleding, educatie en gezondheidszorg nodig. HIRDA ziet een hoog-opgeleide, onafhankelijke Somalische jeugd als een fundamenteel aspect van de ontwikkelingen in Somalie. Daarom heeft HIRDA met ondersteuning van ARAHA en Oxfam Novib 160 wezen en kinderen uit arme families in Kisamio kunnen ondersteunen door schoolgeld te betalen en hen te voorzien van schoolmaterialen zoals boeken en uniformen.

Bekijk wie deze kinderen zijn:

Waar gaat het gesponsorde geld naartoe?

Oxfam Novib, Somalische diaspora en andere individuelen hebben een grote bijdrage geleverd aan de Somalische wezen. Van het gedoneerde bedrag, is 20 tot 25 USD per maand (afhankelijk van de klas en school) uitgegeven aan schoolgeld- en materialen. Het resterende bedrag wordt besteed aan de famlie en het inkomen van de studenten.

Familielden van de wezen zijn vaak de aangewezen persoon na het overlijden van de ouders van de wezen, maar het is ontzettend moeilijk voor hen om te zorgen voor nog een extra kind, wanneer ze zelf al moeilijk rond kunnen komen van kleine beetje inkomen dat ze bezitten. Dit project verhoogt het inkomen van de student’s familie en het draagt bij aan een overduidelijke verandering in de cijfers van de inschrijvingsaantallen op scholen van kinderen in Kismaio, Bardera en Abudwak.

Meisje hebben ook recht op educatie

In de Somalische cultuur is meisjes het recht ontnomen om naar school te gaan. Vooral in deze zware tijd beschikken families niet over het geld om hun kinderen naar school te sturen. Daarom steunt HIRDA sponsoring van schoolgeld voor meisjes op vijf scholen in Zuid-Centraal Somalie.

Het doel van het sponsoringprogramma in Somalie is het verhogen van onderwijsvoorzieningen voor kinderen en het verminderen van ongelijkheid tussen de man en vrouw in scholen. In de meeste gevallen, worden binnen het gezin de jongens boven de vrouwen in het gezin gekozen. Om de ongelijkheid tussen man en vrouw te verminderen promoot HIRDA gelijke rechten voor meisjes en jongens wanneer ze zich inschrijven op school.

1050 kinderen

In het programma van Oxfam Novib in 2008-2010 heeft HIRDA al 700 kinderen kunnen sponseren met schoolgeld ($5). In 2011 heeft HIRDA 200 kinderen in Zuid-Centraal Somalie kunnen sponsoren en ze sponsoren nu jaarlijks ruim 150 kinderen. De selectie van kinderen die gesponsord worden, wordt gemaakt door de schoolbesturen zelf. Het schoolbestuur bestaat uit verschillende belanghebbende uit de gemeenschap.

 

Sitemap | Copyright Hirda.org 1998 - 2021